Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδογυναικολόγος, ο πρώτος ιατρός της γυναίκας

Ο γυναικολόγος είναι ο ιατρός τον οποίο η γυναίκα επισκέπτεται συχνότερα από οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας ιατρό. Αποτελεί τον «Ιατρό της γυναίκας» και είναι αυτός ο οποίος την κατευθύνει και συμβουλεύει για διάφορα ζητήματα υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη γέννηση, τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία, την εφηβεία, έως την αναπαραγωγική ηλικία και την εμμηνόπαυση.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό η πρώτη επαφή γνωριμίας, που θα έχει το νεαρό κορίτσι με το γυναικολόγο, να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη την γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του. Την κατάλληλη εμπειρία και εξοικείωση για μια τέτοια επικοινωνία με το νεαρό κορίτσι και την έφηβη έχει ο Παιδογυναικολόγος. Ο εξειδικευμένος αυτός Γυναικολόγος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στην καθημερινή πρακτική του.

Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Περιπτώσεις αμφιβόλων έξω γεννητικών οργάνων σε νεογέννητα, πρέπει να διερευνώνται αμέσως και να  αντιμετωπίζονται, καθώς μπορεί να είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του βρέφους. Επίσης, η αναστάτωση που δημιουργείται στο οικογενειακό περιβάλλον είναι τεράστια και πρέπει να πάρει τέλος το συντομότερο δυνατό.

Οι κολπίτιδες αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, καθώς λόγω ανωριμότητας του γεννητικού συστήματος και της κακής υγιεινής, οι λοιμώξεις είναι συχνότατες.

Οι συχνότερες διαταραχές της εφηβείας δεν είναι άλλες από αυτές της περιόδου. Είναι σχεδον κανονας ότι όταν πρωτοεμφανιζεται η περιοδος υπαρχουν πολλες διαταραχες μεχρι οι ορμονες να βρουν την ισορροποια τους. Επισης, το συνδρομο των πολυκυστικων ωοθηκων πρωτοεμφανιζεται κυριως κατά την Εφηβεία.

Το πεδίο, με το οποίο ασχολείται ο Παιδογυναικολόγος, περιλαμβάνει ευρύτατη λίστα παθήσεων, από περιπτώσεις ογκολογίας, μέχρι και μαιευτικής, με τις κυήσεις στην εφηβεία να αποτελούν αδιαμφισβήτητα κυήσεις υψηλού κινδύνου.  Επιπλέον, η Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία επεκτείνεται και σε άλλους, ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, τομείς όπως ο Οικογενειακός Προγραμματισμός με θέματα αντισύλληψης και αγωγής σεξουαλικής υγείας Νέων.

Η διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων προβλημάτων, αλλά και η πρόληψη αρκετών από αυτών, πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους Παιδογυναικολόγους που πλαισιώνονται από εξειδικευμένες ομάδες με ειδικούς άλλων συναφών ειδικοτήτων, όπως: ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, αναισθησιολόγους αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις παιδοψυχολόγους, και φυσικά εξειδικευμένες μαίες και νοσηλεύτριες.

Η πρόληψη και ενημέρωση γίνεται και μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους, διανομή έντυπου υλικού, διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού ή επιστημονικού χαρακτήρα αλλά ακόμα και σε άμεση επικοινωνία με πολίτες, εφήβους και γονείς.

Ο Παιδογυναικολογος μπορεί να προσφέρει λύσεις για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων παιδιών, εφήβων και νέων γυναικών. Με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην αναπαραγωγική υγεία μικρών κοριτσιών, αλλά και νέων γυναικών, πρέπει να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες γυναικολογικής υγείας. Στόχος είναι να προστατέψουμε την δυνατότητα του μικρού κοριτσιού και της νέας γυναίκας να αποκτήσει την δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Asssociation og
Paediatric and Adolescent Gynaecology)
Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & Γέφυρα Κατεχάκη)
11524, Αθήνα
Τηλ 210 69 19 219
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.παιδογυναικολογος.gr

Πηγή: Healthier World 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 01 Μάρτιος 2013 14:40
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Healthier World

Healthier World
Το Healthier World δημιουργήθηκε από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων ατόμων σε θέματα υγείας , που σκοπό έχουν την πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού  για όλα τα θέματα ιατρικής επικαιρότητας, αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται.

Πλήρη προφίλ - Ταυτότητα

email: info@healthierworld.gr

Ιστότοπος: www.healthierworld.gr/
Digibeauty.info